Polí­tica dijous, 12 de Setembre de 2013 Autor: somsegarra

Un informe considera el fracking de 'poc recomanable' pel Govern


<< Tornar     

Un informe d'experts assegura que aquesta explotació és poc viable a Catalunya i adverteix que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que pot produir

Explotació amb tècnica fracking
Explotació amb tècnica fracking

El Govern ha decidit aquest migdia rebutjar el 'fracking' després d'examinar les conclusions de l'Informe del grup de treball sobre l'extracció d'hidrocarburs per fractura hidràulica que havia encarregat. Un document concloent que qualifica de "poc recomanable" aplicar aquesta tècnica extractiva a Catalunya tenint en compte la tecnologia actual.

Alhora, s'adverteix que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que pot produir el 'fracking'. El portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, ha assenyalat que l'informe aporta "tota la informació necessària" i la conclusió que se'n deriva és que "no té massa sentit" impulsar "aquest tipus de prospectiva" a Catalunya.
 
"La conclusió principal és que no té massa sentit aquest tipus de prospectiva al nostre país que és el que s'havia iniciat a fer perquè això no té el recorregut que inicialment es podia haver pensat que podia tenir", ha assegurat Homs per resumir el posicionament de l'Executiu després d'examinar l'informe.

Poca viabilitat

 
El document determina que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l'explotació del gas de roca mare. Segons la informació disponible, l'única formació geològica que seria homogènia amb les que s'exploten a la resta del món està ubicada als Pirineus i la seva extensió, potència i contingut de matèria orgànica són clarament inferiors a aquells que en garantirien la viabilitat.
 
Per això, el document descarta el gas de roca mare com una font potencial d'energia autòctona i recomana mantenir l'aposta per les polítiques d'estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país. 
 
D'altra banda, i davant d'una eventual sol·licitud de permís d'investigació, l'informe detalla exhaustivament els continguts que hauria de tenir l'estudi d'impacte ambiental d'aquest tipus de projectes, per tal de garantir el compliment de tots els requisits ambientals i de protecció de la salut. 
 
A més, es proposa que aquestes activitats d'exploració i d'investigació d'hidrocarburs s'incorporin a la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats, que enumera les activitats sotmeses al règim de llicència ambiental. 

Sense competències

 
Finalment, l'estudi també adverteix dels desequilibris que genera l'actual marc competencial, i recomana plantejar les accions pertinents per dotar la Generalitat d'un paper més determinant en la legislació, l'autorització i el control de l'exploració, la investigació i l'explotació d'hidrocarburs no convencionals del subsòl català.
 
L'estudi, coordinat per la Secretaria d'Empresa i Competitivitat, ha estat elaborat per tècnics de les direccions generals d'Energia, Mines i Seguretat Industrial; de Qualitat Ambiental; d'Indústria; de Polítiques Ambientals; d'Administració Local; de Medi Natural i Biodiversitat; de Desenvolupament Rural; de Coordinació Interdepartamental, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Institut Geològic de Catalunya.

membres de la PAF exhibeixen les samarretes amb el logotip de l'entitat - Calaf
membres de la PAF exhibeixen les samarretes amb el logotip de l'entitat
Foto: Plataforma Aturem el Fracking
esquema del fracking -
esquema del fracking


Font: ACN Etiquetes: fractura hidràulica fracking informes medi ambient
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


dimarts, 21 de Maig de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos