Polí­tica dissabte, 17 de Maig de 2014 Autor: editor

El Solsonès reobre el tema de la segregació de masies de Torà i Biosca


<< Tornar     

El Consell Comarcal del Solsonès reclamarà, a petició del grup comarcal d'ERC, que els veïns de les masies de Lloberola i Llanera que volen incorporar-se a Llobera puguin votar

Palau Llobera, seu del consell comarcal del solsonès
Palau Llobera, seu del consell comarcal del solsonès Foto: consell comarcal del solsonès

El Consell Comarcal del Solsonès consensuarà una declaració política per tal de sol·licitar que els veïns de les masies de Lloberola i Llanera que volen incorporar-se a Llobera puguin votar per decidir de quin municipi volen formar part.

La petició la va formular el grup comarcal d'ERC en el ple celebrat dijous passat. ‘Si els veïns de Torà i Biosca tenen dret a decidir si passen al Solsonès o no, aquestes masies també han de poder decidir si volen continuar com fins ara o no en un tema que es va tancar malament’, va dir el portaveu dels republicans, Benjamí Puig. La petició va generar consens entre tots els grups amb representació al Consell (CiU, ERC i PSC). 'No tingueu cap dubte que el Consell Comarcal defensa això i farem una declaració política’, va dir el president, Joan Solà. De fet, l'ens s'ha pronunciat anteriorment favorable a la segregació de les masies per corregir les disfuncionalitats territorials.


Els darrers passos pel canvi d'adscripció comarcal de Torà i Biosca han reobert també el vell debat per la pugna territorial entre aquests dos municipis -avui a la Segarra- i Llobera per aquestes masies, que ocupen un espai d'uns 25 quilòmetres quadrats.

Als anys noranta els veïns d'aquestes masies ja van intentar una segregació similar. Però el 1995 el departament de Governació, llavors en mans de CiU, ho va rebutjar. El 2008 els quinze veïns de les cinc masies habitades del nord de Llanera, a Torà (Giliberts, La Torre, Burichs, Can Pla, Creies), i els veïns de dues masies de Lloberola (Folch i Miravalls), a Biosca, van demanar la segregació municipal i comarcal en favor de Llobera i de la comarca del Solsonès. Finalment el 2010 la Generalitat va arxivar la petició de segregació.


Paisatge del nord de Vallferosa - Vallferosa
Paisatge del nord de Vallferosa
Foto: Ramon Sunyer


Font: Regió-7 Etiquetes: segregació masies torà biosca

Ho vols compartir?


dilluns, 11 de Desembre de 2023
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos