Polí­tica divendres, 6 de Juny de 2014 Autor: somsegarra

La Segarra vol obrir el debat sobre la marxa de Torà i Biosca


<< Tornar     

El Consell Comarcal demana que ''tots els actors es puguin expressar'' davant el traspàs dels dos municipis al Solsonès i es lamenta que les noticies dels tràmits els arribin a través de la premsa

El Consell de Govern de la Segarra vol obrir el debat sobre la marxa de Torà i Biosca
El Consell de Govern de la Segarra vol obrir el debat sobre la marxa de Torà i Biosca Foto: CC Segarra

En sessió del Consell de Govern, els consellers comarcals a l'equip de govern del consell comarcal de la Segarra han tracta la qüestió de l'adscripció dels municipis de Torà i Biosca al Solsonès. Des del govern del consell es valora molt negativament el fet que hagi passat per la Comissió de Delimitació Territorial sense previ coneixement del consell comarcal. Des de l'ens comarcal es lamenta que ningú s'hagi posat en contacte amb ells i creuen que el procés s'ha fet 'd'una manera impròpia de les administracions transparents del segle XXI'. Per això, demanen una reunió amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i que les informacions que es divulguin siguin certes.

Des del consell comarcal preocupa molt la continuïtat dels serveis que es presten des de l'ens als municipis de Torà i Biosca, 'imprescindibles pel bon funcionament dels municipis i especialment del dia a dia de la gent d'aquestes poblacions'. Aquests serveis van des de l'assistència tècnica als ajuntaments, a l'atenció personalitzada en els casos dels Serveis Socials, passant per la recollida port a porta de les escombraries o el transport escolar, entre d'altres.

Segons el consell, el que aquests municipis formin part de la comarca de la Segarra, no impedeix que algun servei es presti des d'altres administracions, com per exemple salut, amb el CAP de Calaf (Anoia), referència pels habitants de Torà. Tampoc impedeix la qualificació de municipis de muntanya per part de la Generalitat, una de les peticions que Torà ha demanat en reiterades ocasions, ja que asseguren que fa poc es va concedir a la Segarra.

Escoltar els veïns i que tots els actors es puguin expressar


Des del Consell de Govern del consell comarcal de la Segarra, s'expressa la voluntat de respectar l'opinió pública dels habitants de Torà i Biosca i el procediment si s'arriba a fer un referèndum perceptiu, però alhora, es defensa que en aquest procés tots els actors es puguin expressar i que les informacions que es divulguin siguin certes. Per això, el consell no es creu que el canvi de comarca suposi cap millora en els serveis i en el dia a dia dels habitants de Torà i Biosca.

Finalment, el Consell de Govern va expressar que si una col·laboració entre administracions de diferents comarques millora un servei, des del Govern del Consell de la Segarra s'avalarà de forma clara, sigui quines siguin les comarques i administracions intervinents. En aquesta línia el consell de la Segarra posa com a exemple que actualment treball i ha dement dotació d'aigua a la Mancomunitat del Solsonès per abastir les poblacions de Torà i Biosca, petició de dotació que la Mancomunitat trasllada a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). En canvi, les instal·lacions del Consell de la Segarra subministren aigua al municipi d'Ossó de Sió, adscrit a l'Urgell, a la vegada que s'impulsa un nou projecte que ha d'abastir-ne a municipis de quatre comarques.

Cap a la Catalunya central?


El diari Segre va publicar el divendres 30 de maig que el municipi de Sanaüja també estaria estudiant deixar la Segarra per passar a la Noguera o bé al Solsonès i també el de Sant Guim de Freixenet, per passar a l'Anoia.

Arran d'aquesta polèmica, el president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, va declarar en una entrevista a la Xarxa de Comunicació Local que 'el debat territorial fa molt temps que hi és. Nosaltres hem de preguntar-nos què volem ser en el futur i una de les possibilitats podria ser integrar-nos a la Catalunya Central'.

plaça del vall a Torà - Torà
plaça del vall a Torà
Foto: J Gatnau
Vista de Biosca - Biosca
Vista de Biosca
Foto: Ramon Sunyer


Etiquetes: canvi comarca torà biosca solsonès segarra
Compartit per somsegarra.cat

Ho vols compartir?


diumenge, 16 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos