Polí­tica dijous, 15 de Juliol de 2010 Autor: editor

El Consell de la Segarra aprova la prohibició a tot allò que pugui impedir la visió de la cara en espais públics


<< Tornar     

La moció presentada pel Partit per Catalunya (PxCat) va comptar amb els vots de CiU i l'abstenció de la resta de grups

Dona amb vel Niqab
Dona amb vel Niqab

La moció inicial presentada per Mateu Figuerola, conseller de PxCat - escisió de Plataforma per Catalunya PxC-, demanava la modificació dels reglaments d'usos dels equipaments i instal.lacions de titularitat de la corporació comarcal per limitar l'accés i l'ús del vel integral, com burka i niqab. El grup de CiU la va fer extensiva a altres vestimentes o accessoris que cobreixin totalment la cara, com ara cascs, passamuntanyes o elements similars, i que impedeixin la identificació i la comunicació visual en els edificis i equipaments públics, per "no centralitzar-ho en un sol col.lectiu", segons va manifestar sl portaveu convergent, Adrià Marquilles.

Per Figuerola l'ús de les esmentades vestimentes suposa "una discriminació per a la dona", i la moció suposa només "una forma més de generar debat, en el camí­ d'un canvi legislatiu que acabi amb aquestes peces ". L'equip de Govern al Consell no va recolzar la moció en considerar que el tema no responia a cap necessitat actual dels ciutadans de la Segarra, encara que la seva abstenció en va permetre l'aprovació.

El grup de CiU és majoritari en el Consell Comarcal de la Segarra tot i estar a l'oposició a causa de l'acord de govern que a començament de legislatura van establir ERC, PSC i INSEE (Independents de la Segarra).

Una polèmica a nivell europeu


Ahir els diputats francesos van aprovar per una majoria arrasadora el projecte de llei que prohibeix totalment "la dissimulació del rostre a tot espai públic", i per extensió, l'ús del vel integral islàmic a les administracions, comerços, transports i al mateix carrer.

En les darreres setmanes diversos ajuntaments catalans han aprovat mocions per a prohibir l'ús del burka i el niqab als serveis municipals. A nivell estatal, una esmena del PP instant al govern a prohibir-lo en els espais públics va ser aprovada el passat 23 de juny amb els vots a favor de CIU.

Al nostre paí­s, la majoria de les mocions han estat aprovades per alcaldies del PSC, assumint completament l'agenda polí­tica i el discurs racista dels grups d'extrema-dreta. Amb el nou decret simplement es dóna un pas més cap a la criminalització de la comunitat musulmana, sota cobert ideològic del suposat xoc de civilitzacions i seguint l'onada islamòfoba europea.

Aquestes normatives s'emmarquen en un context de crisi econòmica i de greus retallades socials, desviant l'atenció de l'opinió pública cap a problemàtiques inexistents i creant un fals debat.

Tipus de vels a la cultura islàmica


Hijab: el que més es veu entre les musulmanes (xiïtes) de països occidentals, cobreix els cabells i, normalment el coll. Es pot acompanyar de roba occidental o d'una abaia (túnica).
Xador: í‰s un vel llarg, ampli que cobreix, com el hijab, cabell i coll, però que arriba fins als peus.
Niqab: í‰s el hijab portat al seu extrem (musulmanes sunnites). í‰s un vel que només deixa sense tapar els ulls.
Burka: í‰s la túnica que vam començar a veure després de la invasió de l'Afganistan. Cobreix a la dona de cap a cap i deixa una reixeta a la cara perquè puguin veure.

Dona amb vel Burka -
Dona amb vel Burka


Font: diversos Etiquetes: prohibició vestimentes integral niqab burka consell comarcal segarra

Ho vols compartir?


divendres, 14 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos