Polí­tica dimecres, 4 de Agost de 2010 Autor: editor

Aprovada la llei de vegueries


<< Tornar     

L'aprovació no afecta al procés de canvi de comarca de Torà. La llei ha comptat només amb el suport del tripartit i suposa la substitució de les diputacions provincials pels consells de vegueria

mapa de les vegueries
mapa de les vegueries

El Parlament de Catalunya ha aprovat el passat 27 de juliol la Llei de vegueries i la Llei de l'í€rea Metropolitana de Barcelona. El tripartit hi ha votat a favor amb 68 vots i l'oposició ho ha fet en contra amb 64 vots.

Amb aquestes dues lleis es defineix una nova organització territorial a Catalunya i se simplifica l'administració per apropar el govern i els serveis a la ciutadania. Totes dues lleis són el resultat del desplegament de competències estatutàries.

Pel que fa a l'organització de Catalunya en vegueries, aquesta llei suposa la substitució de les diputacions provincials pels consells de vegueria, així­ com la creació d'una organització territorial pròpia en set vegueries. Amb aquesta llei es reconeix i es potencien totes i cadascuna de les realitats existents territorialment a Catalunya, s'apropa el govern i els serveis a la ciutadania, i es fan coincidir els ens supramunicipals amb la descentralització territorial de la Generalitat.

El conseller Jordi Ausàs remarcà que aquesta llei és un canvi de model progressiu amb el temps, que significarà, no un simple canvi de nom, sinó una nova redistribució i una nova reorganització del sistema de poders públics a Catalunya amb l'objectiu d'assolir un paí­s més equilibrat i cohesionat.

Les set demarcacions veguerials

La demarcació veguerial és la divisió en la que la Generalitat organitza els seus serveis. La llei estableix que l'àmbit territorial de les demarcacions veguerials serà el següent:

* Alt Pirineu, que comprèn els municipis de les comarques de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà

* Barcelona, que comprèn els municipis de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

* Catalunya Central, que comprèn els municipis de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona, i el Solsonès.

* Girona, que comprèn els municipis de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès i la Selva.

* Lleida, que comprèn els municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià i l'Urgell.

* Camp de Tarragona, que comprèn els municipis de les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat.

* Terres de l'Ebre, que comprèn els municipis de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

* Per la seva banda, l'Aran constitueix una entitat territorial singular dins de Catalunya i es relaciona de manera bilateral amb els òrgans de Govern de la Generalitat. Però, pel que fa a la seva integració a la institució provincial de Govern i administració local, l'Aran formarà part de la Vegueria de l'Alt Pirineu.

La llei té efectes jurí­dics de manera gradual, perquè l'encaix d'aquesta organització territorial pròpia amb el fet provincial requereix de la necessària col·laboració de l'Estat i la modificació de lleis estatals. En cada cas, el consell de vegueria assumirà la titularitat de béns i drets, i es subroga en la representació en ens públics i privats. A més, el personal passarà a integrar-se amb plena dependència orgànica i funcional de cadascuna de les vegueries.

L'aprovació no afecta al procés de canvi de comarca de Torà

Tal com recull el regidor de la CUP Josep A. Vilalta en el seu bloc, el conseller Ausàs informà, en la darrera visita a la població, que el tema de la derogació de l'article de l'actual Llei comarcal que permet als municipis canviar de comarca no tindria caire retroactiu.Font: gencat   + info (enllaç extern)

Etiquetes: parlament lleis vegueries

Ho vols compartir?


diumenge, 16 de Juny de 2024
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides

Àlbums destacats

Democràcia real
Democràcia real
16 Fotos
Eleccions
Eleccions
31 Fotos