Incendi del 98 dimecres, 5 de Agost de 1998 Autor: editor

Pomés reconeix les deficiencies del sistema d'extinció quan hi ha grans incendis


<< Tornar     

El conseller de Governació Xavier Pomés, admet durant la primera sessió del debat monogràfic sobre incendis celebrada dimarts al Parlament, que en les tasques d'extinció de l'incendi forestal hi hagué incidents de descoordinació entre els bombers de la Generalitat i dues associacions de defensa forestal. Pomés assumí­ tota la responsabilitat de les decisions preses pels tècnics i va dir que l'actual sistema ha fracassat perquè no està preparat per afrontar focs de grans dimensions i que representen el 0,41 % dels incendis. Destacà que Catalunya mai havia disposat d'un potencial similar de mitjans per a l'extinció d'incendis però que, malgrat tot, les condicions metereològiques extremadament adverses dificultaren les tasques. Segons els seus càlculs, Catalunya té una mitjana de 3,8 bombers per cada 10.000 habitants i sumant els voluntaris puja a 8,6, però ni tenint més efectius s'hauria pogut apagar el foc.

En tot cas, afirmà que és bo reconèixer els fets sense excuses i per això cal revisar el pla Infocat i el sistema de comunicació per ràdio en algunes zones on es detectaren ombres. Referint-se al fet de la desactivació del nivell 1 del pla Infocat el diumenge 19 de juliol, va dir que no existí­ l'optimisme ni la excesiva confiança que se'ls va atribuir i que va èsser un exercici d'obligada prudència perquè aquest dia hi havia risc extrem d'incendi a altres dues zones forestals del paí­s i era obligat reordenar els efectius.

Pel que fa a la coordinació entre bombers i ADF, va lamentar que no fos la desitjable ni la prevista a l'Infocat, tot i que atribuí­ a alguns membres de les ADF que en ocasions es posin a lluitar directament contra el foc, sense assistir a les reunions en els centres de comandament.

Va proposar que es prenguin mesures encaminades a una delegació logí­stica del paper dels alcaldes en cas d'emergència, fins ara responsables de zona, per a que es quedin amb la població, sense treure'ls responsabilitats. Pomés apostà obertament per un redisseny dels plans de lluita contra els focs: per una estratègia qualitativa de detecció dels focus, per una anàlisi crí­tica dels actuals plans d'actuació municipal, reorganitzant tots els recursos actuants i per prendre mesures especí­fiques per a l'extinció avalades per experts de tot el món.

Font: La Vanguardia Etiquetes: incendis generalitat

Ho vols compartir?