Incendi del 98 dissabte 17 juliol 1999 Autor: editor

Crònica del Memorial


<< Tornar     

Amb motiu de complir-se un any del gran incendi que va assolar més de 27.000 Ha. De la Catalunya central, s'ha celebrat a Matamargó (Solsonès) una trobada que ha aplegat més de 350 persones provinents majoritàriament de les comarques afectades.

La taula rodona ha tractat el tema Mon rural i futur, participant el sociòleg J. Masemon, els pagesos i membres d'ADF, J.M. Cabanes i J. Muns, el biòleg J. Castelltort, el tècnic forestal E. Plana, el pagès J. Casajoana i el bomber voluntari Ll. Montagut. El debat ha estat moderat per Jordi Castanyer, de la comunitat benedictina de El Miracle. Juntament amb la participació dels assistents, el debat ha tret a la llum la diferent problemàtica del món rural i ha posat de manifest el desequilibri territorial que fa que el món de pagès es vagi despoblant en benefici de les grans concentracions urbanes, degut, sobretot, a què l'organització dels diversos serveis es pensa des de la realitat urbana. S'ha demanat a les administracions mesures adreçades a millorar les condicions de vida en les zones rurals i a reequilibrar el territori.

La presentació del llibre Cendres d'un bosc perdut ha anat a càrrec de l'actor Toni Torres que ha posat una nota humorí­stica en la tragèdia dels boscos cremats i amb un toc d'ironia ha explicat el contingut de la publicació editada per l'Associació Brot Verd, de Torà, una de les organitzadores d'aquesta trobada. El llibre recull una vintena de fotografies de l'incendi de l'any 1998 i poesies i escrits sobre el tema dels focs.

A continuació s'ha procedit a la participació dels nombrosos assistents al joc de rol Alerta Roja sobre els incendis forestals i en els diferents debats monogràfics per petits grups d'unes quinze persones. Les aportacions d'aquests tallers de debat sobre la problemàtica rural van des dels incendis, passant per l'agroturisme, la cultura a pagès, els joves pagesos o l'ecologia i quedaran reflectides en el manifest Declaració de Matamargó que s'ha exposat per a la recollida de signatures per donar-li suport .

Abans de repartir el sopar de germanor ha actuat la Coral Lerania a l'interior de l'església de Matamargó i a continuació en l'esplanada exterior ha tingut lloc un concert de rock amb l'actuació de grups de les comarques afectades: "Fins'n'dean's" d'Ardèvol, "Els Pin's" de Vallmanya i "Forta Barreja", de Cardona.

La trobada ha durat fins al matí­ dels diumenge, després que molts s'han quedat a dormir en l'acampada que s'ha instal.lat als voltants de Matamargó. Una xocolatada ha posat punt i final a aquesta trobada memorial dels focs del 98.

Etiquetes: incendis afectats

Lectures: 1610 Darrera: 18.10.2021

Ho vols compartir?


divendres 22 octubre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 La roda dels focs forestals
2 Crònica del Memorial
3 Declaració de Matamargó
4 Les principals resolucions adoptades pel Parlament
5 Danys forestals per comarques
6 Danys materials i personals
7 Danys forestals per municipis
8 Crònica dels incendis: 5 dies de focs, terror i llàgrimes
9 Objectius
10 Mapa de la zona afectada
11 Metereologia dels dies
10 més llegides

Àlbums destacats

Acte 20 anys dels focs del 1998
Acte 20 anys dels focs del 1998
47 Fotos
Desprès de l'incendi
Desprès de l'incendi
25 Fotos

Traductor / Translator