Incendi del 98 divendres, 24 de Juliol de 1998 Autor: editor

Crònica dels incendis: 5 dies de focs, terror i llàgrimes


<< Tornar     

Recull dels 5 dies més nefastos per a l'ecologia de la Catalunya Central

Vista des del santuari de la zona de Pinós i Castelltallat 20 anys després dels focs
Vista des del santuari de la zona de Pinós i Castelltallat 20 anys després dels focs Foto: Ramon Sunyer

El mes de juliol de 1998 és va registrar el gran incendi a la Catalunya Central, que cremà 27.000 ha i va ser el més ràpid de propagació registrat a Europa fins aquell moment.

dissabte 18 de juliol


Metereologia Temperatura: 30º Grau d'humitat: 20%
S'inicia el foc a Aguilar de Segarra (Bages). Participen en l'extinció 60 camions i uns 300 bombers. En resulten ferides 6 persones. Es cremen unes 1.000 hectàrees.

diumenge 19


Metereologia Temperatura: 32º Grau d'humitat: 19%

A 1/4 d'11 del matí­ es desactiva el nivell 1 del pla Infocat, que significa la retirada de 17 camions i un centenar de bombers. Els actius que resten són 43 cotxes i 8 aparells de suport aeri

A les 5 de la tarda, les condicions climatològiques són extremes, les flames es revifen a la serra de Castelltallat prop de la masia de cal Sec i avencen cap a Salo i Cardona. En aquesta darrera localitat també es declarà un altre incendi que avança cap a Clariana.

Es solicita a l'administració central l'enviament d'un hidroavió des de Saragossa i un altre de Manises que s'incorporen a la mateixa tarda. També es demana ajuda a l'Estat francès. Altrament es fa una crida demanant voluntaris, que acudeixen engran nombre.

Els efectius que participen en l'extinció estan formats per unes 1.000 persones, un centenar de vehicles de bombers i també unes 100 cubes d'aigua de les ADF.

Es desalotgen diverses cases a la serra de Castelltallat i a Salo.

El foc avança amb virulència tota la nit, amb flames de fins a 20 metres d'alçada a les tres de la nit, fet que ressalta l'alta combustibilitat de la zona.

El recompte oficial d'hectàrees cremades s'eleva ja a 3.000. La sensació general és que no es pot fer res per apagar el foc, ja és massa tard, i que els dos incendis s'ajunten provocant una llengua gegant de foc.

dilluns 20


Metereologia Temperatura: 31º Grau d'humitat: 21% Vent: marinada ràfegues de 50 a 60 km/h

Es determinen dos punts centrals de comandament, a Solsona i Valls de Torroella. S'incorporen a les tasques els reforços aeris demanats al Govern francès, 3 hidroavions. En total són 24 els mitjans aeris que participen a l'extinció.

Es desallotgen unes 600 persones, molts d'elles escolars de colònies que es trobaven a les cases Can Bayona i Can Carral en el municipi de Clariana de Cardener, i que es traslladen al poliesportiu de Solsona.

Els fronts més actius afecten el serrat de la Torregassa (Solsonès), la serra de Claret (Solsonès -Segarra) i Sant Pere de Sallavinera (Anoia), però també crema amb força a la zona de Salo i Aguilar de Segarra, a Castellar de Ribera i a la zona del pantà de Sant Ponç (Solsonès).

A la tarda el president de la Generalitat, Jordi Pujol, es desplaça a Solsona acompanyat pel conseller d'Agricultura, Xavier Marimon. El president declara que ' tot el que s'ha pogut fer s'ha fet. S'ha treballat bé '. En relació a la falta de mitjans, va afegir 'la gent sempre té la sensació que està desamparada quan hi ha un incendi, i a vegades no es pot arribar a totes bandes'.

El cert és que els efectius aeris es concentren exclusivament a la zona nord, Solsona, i el sud, Torà-Pinós, es troba dessasistit.

El conseller Pomés afegeix que mentre el foc no sigui dominat els bombers es concentraran en salvar vides humanes, després dels béns materials i en últim lloc, dels aspectes forestals.

A la nit cinc carreteres continuen tallades totalment o parcialment: LV-3005 (Solsona-Torà), LV-314 ( Guissona-Sanaüja), BV-3005 ( Solsona a Torà, entre l'Hostal del Boix i Solsona), BV 3002 (Solsona a Cardona, a l'alçada del santuari del Miracle) i C-1410 (Solsona a Sant Ponç). A la nit, Torà viu escenes de pànic quan el foc travessa la serra de Claret a la de l'Aguda. A darrera hora, les hectàrees cremades ja són 17.000, 12.000 de bosc i 5.000 de cereal. El foc abasta un front de 25 km.

dimarts 21


Metereologia Temperatura: 38º Grau d'humitat: 8% Vent: marinada ràfegues de 30 a 40 km/h
El canvi en les condicions metereològiques, canvi de direcció del vent , major humitat i baixa calor, faciliten les accions d'extinció. Durant la nit passada s'ataquen i es redueixen diferents fronts sobretot el de Salo i els dos fronts de la part nord de Solsona.
Les tasques es centren en intentar evitar que l'incendi es reactivi en qualsevol dels múltiples punts de risc que hi ha. Els mitjans aeris es concentren a la zona nord Hortoneda i Torregassa, a Solsona; al sud, a Torà i a la zona de Boixadors, a l'oest de Castelltallat. Aquests actuaven amb contundència descarregant aigua en els punts on es revifava.

dimecres 22


Les tasques es centren en apagar els petits focus que encara resten encesos i que s'allargaran fins al cap de setmana.

El perill ja s'ha allunyat i tothom comença a donar-se un respir després de la situació viscuda els darrers dies.

A Torà, però, arriba una mala notí­cia, el cap de bombers voluntaris, Magí­ Coscollola, ha estat destituït per la direcció general d'Emergències i Seguretat Civil de la Generalitat.

A la tarda les notí­cies ja eren més tranquil·litzadores, les carreteres tallades quedaven obertes i els focus més violents extingits. Les masies i petits nuclis més propers al foc continuaven sense subministrament elèctric i en molts cassos també sense lí­nia telefònica.

Inicialment s'imputà els fets a dos joves de Puig-reig, finalment l'empresa Fecsa-Endesa va ser declarada culpable de l'incendi per negligència.

Veure tota la informació publicada

Cellers - Cellers
Cellers
Foto: Ramon Sunyer
Serralada de Cellers - Cellers
Serralada de Cellers
Foto: Ramon Sunyer
Paisatge cremat - Cellers
Paisatge cremat
Superfície afectada per municipis -
Superfície afectada per municipis
Foto: cdnet
Massa forestal afectada -
Massa forestal afectada
Foto: cdnet
Plànol afectació incendis -
Plànol afectació incendis
Foto: cdnet
Entorn del monestir - Cellers
Entorn del monestir
Foto: Ramon Sunyer
El foc passant per cal Minguet - Cellers
El foc passant per cal Minguet
Foto: Hostal Jaumet


Etiquetes: incendis forestal torà catalunya central

Ho vols compartir?