Incendi del 98 dissabte 1 agost 1998 Autor: editor

Dos joves amics calcinàren la Catalunya central per venjar un desengany amoròs


<< Tornar     

Els acusats, Josep Maria Fernández Barón i el seu amic Josep Maria Puig Oviedo, de 23 i 24 anys, veïns de Puig-reig, van admetre en presència del seu advocat ser els autors dels focs i van explicar que actuaren per a venjar el desengany amoròs del primer.

Josep Maria Fernández , amb antecedents policials per robator i violació, sortia amb una noia de Catellar de N'Hug els pares de la qual, que tenen un restaurant a la localitat, no veien amb bons ulls la relació i van forçar-ne el trencament. Els piròmans van idear una revenja consistent a calar foc a l'indret però abans, per despistar, van provocar-ne un seguit, molts dels quals no van arribar a cremar més d'un metre quadrat ja que es van apagar sols.

Els incendiaris actuaven sempre de nit. Encenien els matolls amb un encenedor i fugien amb un Peugot 205 de color gris que tenia un far trencat. Aquestes caracterí­stiques van permetre als agents de la investigació arribar a ells. La investigació ha ocupat un total de 560 agents, entre especialistes de la policia judicial, Trànsit, Servei de Protecció de la Natura (Seprona) i Trànsit de les comandàncies de Manresa i Lleida.

Presó per als dos piròmans
Els dos detinguts ingressaren anit a presó amb caràcter incondicional, decretada per la jutge instructora del sumari, Ana Alvarez, titular del jutjat número 2 de Berga. La mesura era més que previsible, no només per l'alarma social causada pels delictes i la gavetat de les acusacions sinó pel cúmul de proves obtingudes contra els joves, inclosa la seva pròpia confesió.

L'activitat delictiva dels dos joves piròmans- incendiaris, precisen els de la seva localitat, ja que no actuaven per una passió malaltisa pel foc sinó per l'afany de fer mal- començà la nit del passat dia 17, quan iniciaren un foc a Aguilar de Segarra (Bages). El foc es va mantenir latent, però l'endemà al matí­ l'escassí­ssima humitat ambient i les altes temperatures van convertir aquella llengua de foc en un infern, augmentat pels altres incendis que varen provocar: dos al kilòmetre 7 de la carretera que va de Solsona a la Seu d'Urgell; dos més a la frontera entre ambdues comarques, a la comarcal C-1410; i dos més a a via que uneix Cardona amb Montmajor. El dia 23 en van provocar dos més a la Pobla de Lillet i Castellar de N'Hug.

La seva actuació els podria suposar, en el pitjor dels casos, una condemna d'entre 10 i 20 anys.

Font: La Vanguardia, Sociedad 19 Etiquetes: incendis acusats

Lectures: 627 Darrera: 18.09.2021

Ho vols compartir?


dissabte 27 novembre 2021
Logina

Especials

Canvi de comarca
Gos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)

Informacions Destacades

1 La roda dels focs forestals
2 Crònica del Memorial
3 Declaració de Matamargó
4 Les principals resolucions adoptades pel Parlament
5 Danys forestals per comarques
6 Danys materials i personals
7 Danys forestals per municipis
8 Crònica dels incendis: 5 dies de focs, terror i llàgrimes
9 Objectius
10 Mapa de la zona afectada
11 Metereologia dels dies
10 més llegides

Àlbums destacats

Acte 20 anys dels focs del 1998
Acte 20 anys dels focs del 1998
47 Fotos
Desprès de l'incendi
Desprès de l'incendi
25 Fotos

Traductor / Translator