Incendi del 98 divendres, 4 de Setembre de 1998 Autor: editor

L'incendi de la Catalunya central pot no ser obra dels dos joves encausats


<< Tornar     

Un Informe enviat per Agricultura a la jutgesa obre dues noves hipòtesi: el llençament d'una burilla o l'accident d'una lí­nia elèctrica.

La investigació realitzada pels agents forestals del Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat sosté que hi ha suficients indicis com per no descartar encara com a possibles causes del foc un incident en una lí­nia elèctrica o la imprudència d'algú que llançés una burilla a la carretera ( l'incendi d'Aguilar s'inicià prop del cementiri de la població , al costat de la carretera Manresa a Calaf, paral·lela a l'Eix Transversal).

La delegada del Govern a Catalunya, Julia Garcí­a-Valdecasas, informà en el seu moment que ambdós detinguts havien confessat davant la Guàrdia Civil i en presència d'advocat. No se sap res, però, de la seva declaració davant el jutge, perquè aquest decretà el secret de sumari. Els pares dels imputats asseguren que el dia en que s'inicià el foc d'Aguilar els seus fills no no s'havien mogut de Puig-reig perquè no tenien diners per omplir el dipòsit de benzina del cotxe.

L'informe del DARP no es conforma d'entrada amb l'acusació als incendiaris de Puig-reig. Un cop acabat el "llarg i exhaustiu" treball de camp, s'està pendent ara de més anàlisi en el laboratori. L'autoritat judicial ja ha estat informada de la investigació dels agents rurals que, tot i reconèixer que la teoria de la intencionalitat té molta consistència, no es poden descartar les altres dues possibles causes del foc.

La companyia Fecsa, per exemple, realitzava tasques de neteja forestal a la zona que després resultaria cremada i l'alcalde d'Aguilar, Valentí­ Riera, ja va criticar aleshores aquestes tasques, " perquè hi ha treballs que no s'han de fer a l'estiu". La hipòtesi de la borilla encesa va ser una altra de les que primer van estudiar els agents del DARP.

El director general de Medi Natural, Jordi Peix, confirmà que a la investigació " li queda quinze dies de treball" i explicà que les conclusions finals seran responsabilitat del jutge. Va defensar el rigor de les investigacions dels seus agents "en tots els cassos" i qualificà l'incendi díguilar com un assumpte "molt complex".

El que sí­ ja es pot determinar amb "exactitud cientí­fica", en paraules de Jordi Peix, és el lloc en el qual s'inicià el foc. Una dada que pot ser de molta utilitat per a la jutgesa, perquè pot contrastar-la amb el lloc en el qual, segons la seva declaració, els imputats haurien comés els fets. Segons informà en el seu dia la delegada del Govern, els dos detinguts van acompanyar a la Guàrdia Civil fins el lloc on presuntament van provocar els incendis. Saber si la localització confessada pels joves coincideix amb l'identificat pels agents del DARP pot ser la dada que resolgui el cas.

Font: La Vanguardia, Sociedad 23 Etiquetes: incendis acusats

Ho vols compartir?