Incendi del 98 dijous, 17 de Gener de 2008 Autor: editor

L'Audiència de Barcelona condemna a dos anys de presó a dos exdirectius de Fecsa-Endesa pels incendis del 1998


<< Tornar     

La sentència els responsabilitza dels delictes d'incendi forestal, lesions i danys i els condemna també a pagar més de 10.644.000 euros . Un tribunal popular els va declarar culpables de negligència en la conservació de la lí­nia elèctrica. També han estat condemnats a un any de presó dos joves de Puig-reig, imputats com a piròmans per un delicte d'incendi forestal continuat.

Els dos responsables de la companyia -el cap de zona Agustí­n Manuel López i el cap de manteniment Francesc Josep Archs- han estat condemnats també a pagar més de 10.644.000 euros a uns 25 perjudicats pel foc. Endesa ha estat declarada responsable civil subsidiària dels danys. La sentència també condemna dos piròmans jutjats en relació amb aquest succés, José Marí­a Fernández i Josep Maria Puig, als quals s'atribueixen quatre petits focs que van afectar uns 19.000 metres quadrats, a penes d'un any de presó cadascun en aplicar-los un eximent incomplet d'alteració psí­quica.

Al maig passat, un jurat popular ja va declarar la culpabilitat dels quatre acusats en relació amb diversos incendis declarats a mitjan juliol del 1998 i que van afectar 16 municipis de les comarques del Bages, el Solsonès, la Segarra i l'Anoia. El magistrat José Marí­a Pijuan, ponent de la sentència, constata que el jurat va declarar provat que el 18 de juliol del 1998 es va iniciar un incendi al terme d'Aguilar de Segarra, just sota la lí­nia d'alta tensió Pobla-Pons Congost, llavors propietat de Fecsa i en l'actualitat pertanyent a Endesa.

La sentència precisa que el foc es va originar "a conseqüència de produir-se un arc elèctric provinent dels conductors de l'esmentada lí­nia", que "estava desproveïda de descarregadors o anells de guarda, que, si n'hi hagués hagut, haurien impedit la formació de l'arc elèctric que va iniciar l'incendi". Afegeix que "la lí­nia es trobava en evident mal estat, ja que, a banda de l'antiguitat, que es remunta a l'any 1913, tenia els cables de terra tallats i les torres estaven oxidades", i a més els agents rurals havien presentat nombroses denúncies a causa de la perillosa proximitat de la vegetació a la lí­nia d'alta tensió. Igualment, després d'una tala efectuada per una empresa subcontractada per Fecsa pocs dies abans de l'incendi, els troncs i branques tallats van ser deixats dins la zona de servitud de la lí­nia, "cosa que va facilitar decisivament la propagació de l'incendi".

El jutge considera els dos càrrecs de Fecsa responsables d'una greu imprudència pel mal estat general de la lí­nia d'alta tensió, que acumulava una suma d'irregularitats "fàcilment perceptibles i remeiables si s'hi hagués parat l'atenció que calia exigir als responsables del manteniment de la lí­nia elèctrica". La sentència subratlla que les irregularitats infringien diverses disposicions reglamentàries i decrets de l'Estat i la Generalitat per a la prevenció d'incendis forestals, l'incompliment de les quals va suposar una imprudència greu i una conducta negligent dels càrrecs de Fecsa.

L'incendi iniciat a Aguilar de Segarra el 18 de juliol va devastar 17.781 hectàrees, 12.559 de les quals de vegetació forestal, dels municipis d'Aguilar, Sant Mateu de Bages, Fonollosa, la Mollosa, Pinós, Cardona, Riner, Clariana de Cardener, Calonge de Segarra, Castellfollit del Riubregós, Torà, Biosca, Sant Pere Sallavinera, Solsona, Olius i Llobera. Aquest gran incendi no va entrar en fase de control fins al cap de tres dies i es va poder extingir completament el dia 30 de juliol.



Font: Diversos Etiquetes: incendis culpables fecsa-endesa

Ho vols compartir?